Blog

Učimo se – Vrvi in vozli

Učimo se – Vrvi in vozli

Glavni pomen izraza vozel je zanka na vrvi, v praksi pa pomeni tudi način združevanja dveh vrvi in še zanako, s katero navežemo vrv na nek predmet.

Učimo se – Zvijanje vrvi

Učimo se – Zvijanje vrvi

Vrvi in njihove konce, ki jih ne uporabljamo, vedno zvijemo. Prepogibi jih poškodujejo, zaradi vozlov pa se zagozdijo v škripcih. Pri zvijanju uporabljamo obe roki; vrv držimo, recimo, z levo roko in jo navijamo z desno. Razširimo roki, da dobimo dolžino prek telesa in ju približamo, da naredimo zanko. V zvijanju vrvi se boste lahko preizkusili tudi na tečaju za čoln, kjer vam bo učitelj pokazal zvijanje v praksi. Spodaj pa si lahko pogledate tudi posto

Učimo se - metanja vrvi

Učimo se - metanja vrvi

Preden vržemo vrv, jo vedno ponovno zvijemo in se prepričamo ( presoja na oko), ali je dovolj dolga, da bo dosegla obalo oz. drugo barko. Nekaj ovojev zadržimo v eni roki, preostanek bolj drobno zvite vrvi vržemo tako, da z roko zanihamo in z ramo sledimo odvrženi vrvi. Merimo precej višje od tarče, sprostimo vrv v dlani, da se lahko razvija. Na tak način lahko vržemo tudi rešilni obroč s čolna in tako pomagamo osebi iz vode. Kako poteka reševanje osebe iz vode, pa vam bo podrobno razložil učitelj na tečaju za čoln.

Učimo se - Nezategljiva zanka ali Pašnjak

Učimo se - Nezategljiva zanka ali Pašnjak

Pašnjak naredimo tako: z delovno roko primemo vrv kakšnih 15cm pred koncem in konec prekrižamo prek vrvi; delovna dlan je obrnjena navzdol, z drugo roko držimo tekočo vrv, vmes je zanka.

Učimo se - ženski in moški vozel

Ženski vozel uporabljamo za spajanje dveh enako debelih vrvi. Je enostaven za izdelavo a ni preveč uporaben, saj je za razliko od moškega vozla manj zanesljiv in ga je težje razvezati. Uporabljamo ga pri podaljševanju vrvi, podvezovanju jader…
Naredimo ga tako, da najprej naredimo en polvozel, kateremu sledi še drugi polvozel v obratni smeri.

Uradni podatki

Kontakt

Navigandum

Modri

Cert ID: 0065/00068

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Navigandum d.o.o.
Matična številka: 8362173000